Chystáte se do Číny a potřebujete poradit? Podívejte se na můj web, kde najdete nabídku konzultací

úterý 12. listopadu 2019

„Svátek“ dvojí jedenáctky 双十一

Svatý Martin naštěstí letos na bílém koni nepřijel. Všude v Čechách se ale i tak peče svatomartinská husa a pije svatomartinské víno. V Kolíně mají karneval a taky jedí husu a zelí. Věděli jste, že 11.11. je mimo jiné světový den válečných veteránů?

Jedenáctý listopad se slaví i v Číně. A jak to tak ve „středozemi“ bývá, slaví se něco úplně jiného, než by si našinec představil.

Dvojí jedenáctka. Den nezadaných a den nákupů

Číňané jsou poměrně pověrčiví a číslům přikládají velký význam. Přičemž význam jednotlivých číslic se často odvozuje od podobnosti ve výslovnosti té které číslovky s významem jiného slova. Čínština je jazyk bohatý na homofona, protože má relativně malý počet slabik a mnoho jednoslabičných slov.  Například čtyřka nebo čtrnáctka jsou velmi nešťastná čísla. Číslice „čtyři“ 四 totiž vyslovujeme „sì“ velmi podobně jako „smrt“ 死 „sǐ“. Osmička a šestka jsou zase šťastné číslice. 

…  Například, čeká-li vás svatba, měli byste si správně nechat udělat horoskop, který určí vhodný den pro uzavření sňatku. Při nákupu SIM karty, si můžete vybrat ze seznamu volných telefonních čísel, přičemž za telefonní čísla, která obsahují číslici 4, neplatíte nic, za ostatní čísla platíte poplatek podle toho, kolik šťastných a pozitivních číslic obsahují. V roce 2003 bylo telefonní číslo "+86 28 8888 8888 prodáno Sečuánským aeroliniím za 2.33 milionu yuanů! 

Jednička symbolizuje jednotlivce, nezadaného člověka. Datum 11.11. má jedničky hned čtyři a během 90. let se tak jedenáctý listopad stal v Číně svátkem nezadaných 光棍节.

Dnes je to ale den, kdy internetové i kamenné obchody po celé Číně nabízejí obrovské slevy, dalo by se mluvit o obdobě amerického černého pátku. Lidé si dopředu připraví své online nákupní košíky a s úderem půlnoci, udeří do tlačítka „objednat“. Obchody se točí, servery padají, balíčky se balí a připravují k expedici, poslíčci a další pracovníci poštovních služeb několik následujících dní nespí … 


Podle prvních zpráv letos čínští zákazníci zase nakupovali o 106. Letos navíc online obchod „Nebeská kočka“ 天猫 (Tmall), který patří Alibabě, předvečer svátku dvojí jedenáctky doprovázel vysíláním estrádní life show plné reklam, vystoupení a soutěží, jejímž cílem bylo zvýšit tržby. Heslo, které celou show provázelo, znělo „plnění snů“, a tak se například plnily sny dětem z chudých oblastí, útočilo se na city implikujíc, že každý si může své sny splnit nákupem s Nebeskou kočkou.  

Během pouhých prvních dvanácti minut objednávky na „Nebeská kočičce“ přesáhly hodnotu 50 miliard yuanů! Vypadá to tedy, že chuť utrácet se ani v ekonomické regresi a v době obchodní války s USA nevytrácí, ba naopak. 

Jednoho dne 11.11. možná opravdu oficiální svátek bude. Svátek konzumu, který pomáhá vzpružit čínskou ekonomiku.

A co vy? Objednáváte zboží z Číny? Objednávali jste něco 11.11. a dostali jste slevu?


Žádné komentáře: